căutare personalizată

luni, 3 noiembrie 2008

Piaţa de maşini

La ce anume ne gândim atunci când auzim „Piaţă de maşini”? Probabil cei neavizaţi se gândesc la un loc unde se adună oameni care au maşini de vânzare şi aşteaptă potenţialii clienţi. Într-un fel au şi nu au dreptate. De ce spun acest lucru ? Deoarece ieri, duminică, am fost şi eu să casc gura în piaţă. Lume multă, aglomeraţie, miros de mititei, langoşi şi alte prăjeli în aer, claxoane, înjurături, ce mai, un adevărat bâlci. Departe de ideea de piaţă de maşini care exista acum câţiva ani.

Cu greu reuşesc să mă apropii de intrarea în piaţă din cauza bizonilor parcaţi aiurea şi din cauza agentului de poliţie care mai mult încurca circulaţia decât să o fluidizeze. În piaţă sunt o mulţime de maşini: de la bătrânele Cielo şi chiar şi Tico până la BMW seria 7 sau Volkswagen Touareg, cam toate mărcile sunt prezente. Preţurile pleacă de la 1.000 de euro şi pot ajunge şi la câteva zeci de mii în cazul modelelor high-end. Ce am observat este faptul că toate maşinile sunt aduse din străinătate: Germania, Franţa, mai rar vezi câte un autoturism cu numere de Olanda sau Belgia sau chiar România. Proprietarii nici nu se mai obosesc să le înmatriculeze, ci preferă să amăgească potenţialii clienţi cu texte de genul: „E doar 200 de euro taxa de poluare” sau „Nu am avut timp să o înmatriculez, dar nu e nicio problemă, într-o săptămână se rezolvă tot” etc. Ca şi modele, predomină Ford (în speţă Mondeo MK II, vechiul Ka, Escort), urmat de Opel si Volkswagen (Golf).

Să trecem acum şi la o descriere generală a vizitatorului: 80% dintre vizitatori vin doar să prospecteze piaţa (şi eu intru în această categorie :) ) şi să mănânce un mic şi o bere. Desigur, nu trebuie uitaţi cei care au un anumit buget şi doresc să cumpere un autoturism. Aceştia sunt însoţiţi de obicei de un „meşter” de cartier care ştie că „Golful e Golf chiar dacă e plin de rugină...” sau „Eu zic să iei Golf decât un Opel (sau orice altă marcă) fiindca ...”. Aceste afirmaţii le-am auzit de cel puţin 4-5 ori în timp ce mă plimbam prin piaţă. Sincer, nu văd de unde atâta înverşunare faţă de acest model, devenit un „laitmodel” pentru români. Fraţilor, există şi alte maşini mai bune decât bătrânul Golf în aceeaşi gama de preţ...

Concluzia: Dacă vrei să îţi cumperi un autoturism e bine să îţi faci planuri de acasă în legătură cu bugetul alocat, mărcile pe care le preferi şi cel mai important este să iei cu tine o persoană care are minime cunoştinţe mecanice, nu un „Gigel” care ridică o anumită marcă în slăvi şi care nu ştie care e diferenţa între planetară şi sabot de frână.

Cât despre mine, pot să spun că am văzut câteva modele care mi-au plăcut şi care şi arătau bine atât estetic cât şi mecanic, şi cel mai important, aveau un preţ bun. Însă mai aştept până voi reuşi să accesez nişte „fonduri structurale” nerambursabile de la autorităţi...