căutare personalizată

joi, 13 noiembrie 2008

50%, criza economică și omul de rând

De o bună perioadă de timp lumea trece prin vremuri grele. De la începutul crizei economice din Statele Unite ale Americii, tot mapamondul resimte și acum efectele crizei. România nu face excepție. De la începutul crizei, leul s-a devalorizat în favoarea monedei europene, dobânzile la credite au sărit în aer și colac peste pupăză, profesorii au primit asigurări de la Guvern că li se vor mări salariile cu 50%.
În ceea ce privește românul de rând, acesta resimte și el din plin efectele crizei prin creșterea ratelor la credite, scumpirea alimentelor și devalorizarea accentuată a leului.
Desigur, nu trebuie să uităm, un efect benefic al crizei a fost și scăderea prețului barilului de petrol la 60$-65$. Însă efectul acestei scăderi nu se resimte mai deloc la nivelul utilizatorului final, deoarece prețurile combustibililor la pompă au scăzut cu cel mult 25 de bani. Acest fapt se datorează marilor companii petroliere din țară care țin cu dinții de prețul ridicat al combustibilului și nu îl reduc decât atunci când sunt nevoiți să o facă.
Pe lângă criza economică, România este amenințată și de posibile greve ale profesorilor, medicilor, polițiștilor și a funcționarilor publici. Toate aceste posibile greve pot avea loc din cauza promisiunilor negândite ale Guvernului care le-a promis profesorilor o creștere salarială de 50%. De aici a plecat tot scandalul care e prezentat pe larg în mass-media română.
Alte efecte așe crizei economice sunt: criza imobiliară (scăderea dramatică a prețurilor locuințelor), înăsprirea condițiilor de acordare a creditelor bancare și a leasing-urilor, oprirea producției unor uzine și fabrici importante (Dacia).
Concluzia mea: În plină criză economică, Guvernul face promisiuni aberante ce aruncă țara într-o nouă posibilă criyă atât economică cât și socială. De ce toate acestea? Deoarece urmează alegerile și guvernanții doresc să mai aibe parte de ciolan încă 4 ani, asa că putem spune liniștiți că scopul scuză mijloacele în acest caz.

BUN VENIT ÎN PLINĂ CRIZĂ ECONOMICĂ !!!